Tejpa vaden med kinesiotejp

Steg-för-steg tejpa vaden med kinesiologitejp

Tejpa med kinesiotejp för att förebygga kramp och andra problem med vaden

Det här är en enkel tejpning som kan göra stor skillnad för dig som har problem med vadmuskeln och achilleshäl. Tejpa vaden med kinesiotejp från d3tape för att:


  • Förebygga skador: Tejpning av vadmuskeln, särskilt under intensiv fysisk aktivitet eller idrott, kan användas som en förebyggande åtgärd för att minska risken för muskelskador, kramp och överansträngning.
  • Stöd under Rehabilitering: Efter en skada i vadmuskeln eller Achilles-senan kan tejpning ge extra stöd och avlastning under rehabiliteringen. Det kan hjälpa till att minska belastningen på det skadade området och främja läkning.
  • Minskning av Svullnad och Smärta: Kinesiologitejpning kan hjälpa till att minska svullnad och lindra smärta genom att skapa en lätt lyftning av huden, vilket kan förbättra cirkulationen och minska trycket på nervändarna.
  • Förbättrad Muskelfunktion: Tejpning kan appliceras för att optimera muskelns funktion genom att ge lätt stöd och öka medvetenheten om muskelaktivitet. Detta kan vara särskilt användbart för idrottare som vill optimera sin prestation.
  • Stöd under Idrottsaktiviteter: Många idrottare väljer att tejpa vaden för extra stöd och stabilitet under intensiva aktiviteter, särskilt om de tidigare har haft problem med vadmuskelskador.
  • Proprioceptiv Feedback: Tejpen kan bidra till att förbättra proprioceptionen, vilket är kroppens förmåga att känna av position och rörelse. Detta kan vara användbart för att förhindra felaktiga rörelser och förbättra kroppens kontroll.

Videoguide för att tejpa vaden med kinesiotejp

Utrustning för att tejpa:

Förberedelse innan du tejpar vaden: 

Använd saxen för att klippa 2 remsor av d3 kinesiologitejp ca 20-25 cm långa och runda av alla hörn/ändar. Remsorna ska motsvara ⅔ av det faktiska avståndet från hälen till ovanför vadmuskeln (gastrocnemius) men under baksidan av knäleden.

Se till att huden är torr och fri från hudvårdsprodukter, svett och smuts som kan hindra tejpen från att fästa.

Om du använder d3 pre-taping grip spray, spraya lätt över området där tejpen ska sitta och låt lufttorka i ca 30 sekunder innan du tejpar vaden. 

Steg-för-steg guide hur du tejpar vaden

Steg 1:  Placera vaden i rätt position


Låt personen som ska tejpas lägga sig ner på mage med ansiktet nedåt. Se till att idrottarens tår och fot pekar uppåt (dorsalflexion). Använd knät för att hålla foten i denna position om det behövs. Tidsreferens i videon: 0.19



Vadtejpning - se till att foten är i vinkel pekar rakt fram




Steg 2: Tejpremsa #1 

Ta tejpremsa 1 (den GRÖNA i videon). Förbered ankarpunkten på tejpremsan genom att riva av och ta bort 5 cm av den nedre delen av skyddspapperet. Placera sedan ankarpunkten, helt utan stretch under, runt och över hälen. Tidsreferens i videon: 0.22

Steg 2 - placera de första 5 cm, ankarpunkten, utan stretch under runt och över hälen.

Steg 3: Placering över vaden 

Håll ankaret stadigt på plats och sträck tejpen till 70-90%, placera den längs med akillessenan (ovanför hälen) och följ sedan den inre linjen (medial) på vadmuskeln (gastrocnemius mediala huvud). Tidsreferens i videon 0.31

Steg 3 - sträck tejpen och placera den längs insidan av vaden.

Steg 4: Placera det övre ankaret 

Placera det övre ankaret (de sista 5 cm av tejpen) helt utan stretch och se till att det är förankrat strax under baksidan av knäleden. Gnugga tejpen med skyddspapperet överallt för att maximera vidhäftning och aktivera limmet. Tidsreferens i videon 0.33

Steg 5: Tejpremsa #2 (den ROSA i videon)

Upprepa stegen 1 & 2, men tänk på att när du placerar det första rosa tejpankaret runt hälen, se till att tejpen endast överlappar delvis det initiala (gröna) ankarpunkten och inte helt och direkt ovanpå den. Detta beror på att kinesiotejp fäster bättre på huden än på annan kinesiologitejp. Tidsreferens i videon 0.36

Fäst den andra remsans ankare på hälen helt utan stretch och undvik överlapp.
Se till att foten är i rätt position innan tejpning.

Steg 7: Tejpa utsidan av vaden

Upprepa steg 3 & 4, men istället för att följa den inre (mediala) linjen på vadmuskeln (gastrocnemius), följ denna gång den yttre linjen på vadmuskeln (gastrocnemius laterala huvud). Tidsreferens i videon 0.37

Stretcha tejpen 75-90% och förbered placering på utsidan av vaden.
Följ vadens utsida upp mot knäleden.

Steg 8: Övre ankare och aktivera häftning


Placera det övre ankaret (de sista 5 cm av tejpen) utan stretch, och se till att det är förankrat strax under baksidan av knäleden. Gnugga tejpen med skyddspapperet överallt för att maximera vidhäftning och aktivera limmet.



Färdig vadtejpning med kinesiologitejp



Kinesiotejp kan hjälpa dig förebygga smärta och skada i vaden.

Beställ enkelt tejpen från oss för att testa. Det är en billig lösning för att komma tillbaka till träningen.

Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta oss!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3

Hitta produkterna att tejpa med

Sporttejp

Sporttejp är en stark, elastisk tejp som används för att stödja och... 

Video

"Probably the best tape in the world"

Våra kunder är supernöjda och återkommande. Våga prova en riktigt bra sporttejp. D3Tape.