Tejpa ditt schlatterknä

Tejpa ditt schlatterknä

Schlatterknä är en vanlig skada som drabbar unga idrottare, särskilt under puberteten. Det är en överansträngningsskada som påverkar knäskålssenan, som fäster vid underbenets tillväxtzon. Det kan orsaka smärta, svullnad och ibland även en liten utskjutande knöl under knäskålen. Om du eller din tonåring lider av schlatterknä kan du prova att tejpa knäet för att lindra symtomen och förhindra ytterligare skada.

Tejpa schlatterknä:

Titta på videon nedan för att få en visuell guide för att tejpa schlatterknä. Du kan relativt enkelt lära dig att göra tejpningen själv inför träning eller match, utan hjälp från någon annan. 

Beskrivning

Typ av tejp: d3tape kinesiologitejp - välj bland 9 olika färger

Y-formad tejpning: Denna tejpningsteknik är användbar om du vill minska trycket på knäskålssenan och avlasta det drabbade området. Börja med att klippa två remsor tejp, var och en ca 20 cm lång. Klipp båda remsorna på längden ungefär halvvägs så du kan forma ett Y. Placeras remsorna så en formar ett Y under knät och den anda över knät som i videon nedan. Följ knäskålens form för att stödja och avlasta. Allra sist applicerar du en avlastningstejp precis under knäskålen, ovanpå smärtpunkten, för att ytterligare stötta knäskålen. 

Skulle det vara så att knäskålen behöver ytterligare stöd kan kinesiologitejpen kompletteras med en sporttejp som AST eller Rigid.

Video tutorial för att tejpa schlatterknä


Det är viktigt att du applicerar tejpen ordentligt. Se till att inte strama åt tejpningen för mycket, eftersom det kan minska blodcirkulationen och orsaka obehag. Samtidigt bör du inte heller tejpa för löst, eftersom det inte ger tillräckligt med stöd till det drabbade området.Kom också ihåg att tejpningen inte är en permanent lösning, och att du bör söka medicinsk hjälp om symtomen inte förbättras eller om de blir värre. Fortsätt också att träna försiktigt och undvik överansträngning av knäskålssenan för att undvika att skadan blir värre.

Tejpning kan vara en användbar metod för att lindra symtomen vid Schlatterknä och förhindra ytterligare skada. Genom att använda någon av de fyra tejpningsteknikerna som beskrivs ovan, kan du minska trycket på knäskålssenan och ge extra stöd till det drabbade området. Kom ihåg att söka medicinsk hjälp om symtomen inte förbättras eller om de blir värre.

Vad är Schlatterknä och vilka är dess symtom?

Schlatterknä, eller Osgood-Schlatters sjukdom, är en vanlig överbelastningsskada som kan drabba unga idrottare, vanligtvis i åldrarna 10 till 15 år. Skadan uppstår när det finns för mycket dragkraft på knäskålssenan, vilket orsakar inflammation och smärta i knäet.

Symtom på Schlatterknä inkluderar smärta och ömhet precis nedanför knäskålen, särskilt vid fysisk aktivitet eller när du sträcker ut knät. Svullnad och ömhet kan också förekomma runt knäskålssenan, och det kan kännas som en knöl precis under knäskålen. Smärtan kan vara mild eller svår och kan vara konstant eller periodisk.

Vanliga frågor om schlatterknä

Schlatterknä är en vanlig åkomma bland ungdomar, särskilt under tillväxtperioden mellan 8 och 15 år.

Här är några vanliga frågor och svar om schlatterknä:

  1. Vad är schlatterknä?

    Schlatterknä är en överbelastningsskada som påverkar knäskålen och knäskålssenan. Det uppstår vanligtvis hos ungdomar som är aktiva och idrottar, och är vanligtvis en tillfällig och självläkande åkomma.
  2. Vad orsakar schlatterknä?

    Schlatterknä orsakas av upprepade belastningar på knäskålssenan, vilket kan resultera i inflammation och smärta. Det kan uppstå när benet växer snabbare än senan, vilket skapar spänningar och tryck på senan.

  3. Vilka är symtomen på schlatterknä?

    Symtomen på schlatterknä inkluderar smärta och svullnad under knäskålen, smärta vid aktiviteter som involverar böjning av knäna, och ömhet vid beröring.

  4. Hur behandlas schlatterknä?

    Behandlingen av schlatterknä innefattar vanligtvis att minska aktivitetsnivån och undvika aktiviteter som orsakar smärta. Smärtlindring kan uppnås med hjälp av tejp, vila, is, kompression och höjning av det drabbade benet. Ibland kan också fysioterapi rekommenderas för att stärka musklerna runt knät.

  5. När bör jag söka medicinsk hjälp för schlatterknä?

    Om symtomen på schlatterknä är allvarliga och inte förbättras efter en vecka eller två med vila och behandling, eller om smärtan inte går bort med smärtlindring, bör du söka medicinsk hjälp.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Hitta produkterna att tejpa med

Sporttejp

Sporttejp är en stark, elastisk tejp som används för att stödja och... 

1 av 3