Steg-för-steg: tejpa rotatorkuffskada i axelleden med Kinesiologitejp

Steg-för-steg: tejpa rotatorkuffskada i axelleden med Kinesiologitejp

Vid en rotatorkuffskada uppstår en skada i axelleden. Denna typ av skada kan inträffa efter olyckor där axeln kan gå ur led, men den kan också uppstå som ett resultat av slitage och åldersrelaterade förändringar. Typiska symtom kopplade till en rotatorkuffskada inkluderar axelsvaghet, minskad rörlighet och smärta vid belastning.


 

 

 

Vad behöver du?

Kinesiologitejp i valfri färg
d3Tape Fästspray (valfritt)

Förberedelse

Tejp-remsor: Klipp 3 remsor av d3 kinesiologitejp för axlarna: 3 x ca 20-25 cm långa. Gör tejpremsa #3 ca 5 cm längre för att säkra att du kan tejpa ankare direkt på huden. Innan du börjar tejpa se till att huden är torr och ren och runda av ändarna på alla remsorna med hjälp av saxen.

(Om du använder d3-pre taping adhesive spray, spraya lätt över området som ska tejpas och låt det bli klibbigt genom att låta det lufttorka i ca 30 sekunder)

<!-- body { font-family: Arial, sans-serif; line-height: 1.6; } .guide-step { margin-bottom: 30px; padding: 20px; border: 1px solid #ddd; border-radius:20px; background-color: #F0EFE7; } .guide-step img { max-width: 100%; height: auto; } .guide-step h2 { color: #333; } .guide-step p { color: #666; } -->

Steg 1: Tejpremsa #1 "Stabiliseringsremsan"

Ta Tejpremsa #1 (DEN ROSA I VIDEON): Stabiliseringsremsan

Se till att idrottaren står upp (vänd bort från dig) men böjer sig något för att aktivera musklerna i baksidan av låret (hamstring). Tid i videon: 0.07

Steg 2: Förbered tejpen

Riv och ta bort 5 cm av skyddsremsan i ena änden för att underlätta placeringen av den inledande ankarpunkten.

Steg 3: Placera ankare

Placera ankaret, utan spänning/sträckning, längst ned på rotatormanschetten och ovanför skulderbladet. Tidsreferens i videon: 0.12

Steg 4: Nyttja elasticiteten för bättre resultat

Håll ner ankarpunkten och sträck nu tejpen till 75-90% över axeln och ovanför den rosa tejpen. Tidsreferens 0.18.

Steg 5: Placera tejpremsan

Se till att den övre ankarpunkten appliceras utan någon sträckning och högst upp på bröstkorgen (pectoralismusklerna). Tidsreferens 0.19

Steg 6: Tejpremsa #2: "Rotatorremsan"

Tejpremsa #2 (GRÖN I VIDEON): Rotatorremsa

Riv av 5 cm av skyddsremsan från varje ände för att skapa de två ankarpunkterna.

Steg 7: Placera ankaret

Ta bort skyddspappret från den första ankarpunkten och placera den omedelbart ovanför den första rosa ankarpunkten, direkt på huden och utan att sträcka den.

Steg 8: Applicera runt axeln

Dra nu tejpen nedåt, placera den på huden när du går runt framsidan av axeln (främre delen/antagonisten av deltoideus) och över överarmsbenet (över humerus). Tidsreferens 0.27

Steg 9: Fäst ankarpunkten utan stretch

Ta bort skyddspappret från den andra ankarpunkten och fäst tejpen på huden utan att sträcka den. Tidreferens: 0:32

Steg 10: Tejpremsa #3: Kompressionsremsan

Ta Tejpremsa #3 (BLÅ I VIDEON):
Kompressionsremsan

För att göra tejpningen mer hållfast rekommenderar vi att klippa tejpremsa #3 ca 5 cm längre än de andra så att ankaret kan placeras ovanpå huden och inte på de andra tejpremsorna.

Flytta idrottarens arm bakåt så att axelleden öppnas upp (extension och extern rotation). Tidsreferens 0.41

Steg 11: Placera första ankarpunkten

Börja under den gröna tejpen och placera den första ankarpunkten, utan att sträcka, på armens mitt (humerus). Tidsreferens: 0.47

Steg 12: Applicera tejpen med 60-75% stretch

Sträck tejpen till 60-75% och, medan du håller ankaret nere, applicera den uppåt över axeln och fäst den utan någon sträckning på huden vid nackens bas (trapezius). Tidsreferens: 0.50

Steg 13: Aktivera limmet 

Gnugga över tejpen med händerna eller med den borttagna skyddsremsan för att säkerställa att limmet aktiveras och vidhäftningen är hållfast.

Färdigtejpad rotatorkuff

Tips från coachen;

  • d3 k-tejp  kan bäras upp till 5 dagar i sträck för att stödja rehabiliteringen mellan fysioterapibesöken.
  • Undvik att tejpa på våt, hårig eller kraftigt fuktad hud, eftersom detta kan påverka tejpets vidhäftande egenskaper.
  • Klipp tejpen med vassa saxar, eller d3-tejpsaxar, för att undvika att tejpremsorna fransar sig. Avrunda kanterna på tejpremsornas ändar med saxen för att hjälpa till att förhindra att tejpen slits bort från huden genom friktion från kläderna.
  • d3 Kinesiotejp fäster bäst när den appliceras direkt på huden, snarare än på annan tejp.
  • Kinesiologitejpen är stretchig och designad för att röra sig och reagera som ett andra hudlager. Hantera och placera tejpen försiktigt och undvik att vidröra den klibbiga sidan av tejpen om möjligt.
  • Ankartejparna, vid varje ände av tejpen, bör alltid appliceras utan att sträckas för bättre resultat.
  • Skyddspappret kan rivas/skäras, men dra inte bort det omedelbart för att undvika kontakt med den klibbiga sidan.

Vad är en rotatorkuffkada?

Rotatorkuffen är det inre skiktet av de två muskelskikten som omger axeln. Axelledens kul omges av senor och muskler som både ger stabilitet åt axeln och möjliggör armens rörelse. Skador på senorna i detta djupare muskelskikt är ganska vanliga och kallas ofta rotatorkuffkada.

Skador på rotatorkuffen kan uppstå som ett resultat av olycksfall och situationer där axeln går ur led. Det kan dock också bero på slitage och åldersrelaterade förändringar. Oftast är det en kombination av dessa faktorer där en redan försvagad sena kan brista vid en mindre olyckshändelse.

 
Läs mer om skador på rotatorkuffen eller rotatormanchetten som den också kallas:

Skador på axelns rotatorkuff är en av de mest förekommande orsakerna till axelsmärta. Omfattningen av skadan varierar, från överansträngning och tendinopati till partiella senbristningar och fullständiga senbristningar som involverar flera av muskelsenorna i rotatorkuffen.

Rotatorkuffen består av en grupp muskler som tillsammans bidrar till att upprätthålla axelns stabilitet och möjliggör ett brett rörelseomfång samt funktion. Denna muskelgrupp inkluderar fyra huvudsakliga muskler: supraspinatus, infraspinatus, subscapularis och teres minor.

Symtomen vid rotatorkuffskador varierar avsevärt från person till person. Smärta och svaghet är vanliga symtom, men de förekommer inte alltid. Den exakta orsaken till smärta och svaghet i samband med rotatorkuffskador är inte fullständigt klarlagd. Personer med mer omfattande skador på rotatorkuffen kan vara helt symptomfria, medan de med mindre partiella skador kan uppleva svår smärta.

Rotatorkuffskador är vanliga, särskilt med stigande ålder. De börjar ofta med en partiell bristning i supraspinatussenan, som sedan kan utvecklas till en fullständig senbristning, följt av skador på de övriga senorna i rotatorkuffen.

Behandling av en rotatorkuffskada:

För att komplettera behandlingen av rotatorkuffskador kan olika terapier och metoder vara till nytta. Dessa inkluderar fysioterapi, kiropraktik, och akupunktur. En annan metod som har visat sig vara effektiv är kinesiologitejpning. Genom att använda kinesiologitejp på det drabbade området kan smärtan lindras, och det kan bidra till att förbättra cirkulationen och minska svullnad. Tejpen kan också ge stöd åt de skadade musklerna och senorna, vilket underlättar läkningsprocessen.

Det är viktigt att notera att förebyggande åtgärder är lika viktiga som behandlingen. Regelbunden träning för att stärka axelmuskulaturen och upprätthålla god hållning kan minska risken för att drabbas av rotatorkuffskador. Att undvika överansträngning och tunga lyft kan också vara avgörande för att bevara axelns hälsa.

Sammanfattningsvis är rotatorkuffskador vanliga, men deras allvarlighetsgrad varierar. Tidig upptäckt och adekvat behandling, inklusive rehabilitering, kinesiologitejpning och i vissa fall kirurgi, kan bidra till att återställa funktionen och minska smärtan i axeln.

Lycka till med tejpningen och hör av dig till oss på StrapAid om du har några frågor!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3

Hitta produkterna att tejpa med

Sporttejp

Sporttejp är en stark, elastisk tejp som används för att stödja och... 

Video

"Probably the best tape in the world"

Våra kunder är supernöjda och återkommande. Våga prova en riktigt bra sporttejp. D3Tape.