Steg-för-steg: Stabilisera knät med kinesiologitejp

Steg-för-steg: Stabilisera knät med kinesiologitejp

Lär dig tejpa ditt knä med hjälp av vår:


  • instruktionsvideo för tejpning
  • steg-för-steg guide med text och bilder

Instabilitet i knäleden kan bero på flera olika saker som ålderdom, artros, meniskskador, muskel eller ledsvaghet eller annan typ av skada, ömhet i knä eller runt knäleden. Ett temporärt men effektivt hjälpmedel är att stödja knät med kinesiologitejp.

Den här videon visar hur du kan använda d3tejp kinesiologitejp för att stabilisera knät. Längre ner hittar du skrivna instruktioner på svenska som du kan använda tillsammans med videon som en guide.


Förberedelse

Klipp två remsor av d3 kinesiologitejp och runda av hörnen i ändarna för att undvika att tejpen fastnar i kläder och rullar upp sig:

Remsa 1: ca 25-35 cm och ska appliceras från skenbenet (tibia) till lårbenet (femur). Klipp K-tejpen till den krävda längden (från under knäet till mitten av låret) och ta hänsyn till att den kommer att sträckas ut (bli längre) med cirka 10% vid applicering. 25-35 cm för en vuxen är en bra allmän riktlinje.

Remsa 2: ca 10-15 cm och appliceras på knäskålen (patella)

Har du redan köpt tejpen? Om inte beställ din kinesiologitejp från oss. Tejprullen är 6 meter lång och räcker till någonstans mellan 5-10 tejpningar.


Om du redan är svettig eller vill säkra att tejpen fäster extra bra kan du applicera d3 pre-taping adhesive grip spray på knät, vänta ca 30 sekunder på att sprayen ska lufttorka något och bli klibbig.

Instruktion för att tejpa ett instabilt knä

Steg 1

Se till att knät är något böjt innan du tejpar det.

Steg 2

Ta remsa nr1. Riv av ändarna på skyddsremsan (men ta inte bort dem) ungefär 10 cm från varje ände av tejpen för att skapa förankringspunkter på remsan.

Steg 3

Ta bort skyddsremsan från den första (lägre) förankringspunkten och placera den ca 10 cm nedanför knäskålen (patella), ovanpå skenbenet (Tibia). Det ska inte vara någon stretch på förankringstejpen.

Steg 4

Dra tillbaka den långa, mellersta, delen av skyddsremsan, men låt den sista biten skyddsremsa sitta kvar på den övre förankringspunkten.

Steg 5

Sträck kinesiologitejpen 25-50% (anpassa efter personlig preferens, vilken du kommer lära dig efter att ha tejpat ett par gånger) och placera den direkt över mitten av knäskålen (patella) samtidigt som du se till att startförankringen stannar på plats och fortsätt upp längs mitten av låret.

Steg 5: fäst första tejpremsan

Steg 6

Ta bort skyddsremsan från den sista biten av remsan och placera den på huden utan någon stretch.

Steg 6: fäst ankaret

Steg 7

Ta tejpremsa nummer 2, den kortare, riv skyddsremsan i ändarna för att förbereda två förankringar. Dra sedan bort den mellersta delen av skyddsremsan (där stretchen ska vara) för att exponera klisterytan. Håll i förankringsändarna och placera tejpens mitt direkt över mitten av knäskålens (patella) bas och sträck den 50-90%. Sedan riktar du tejpen bort från dig och fäster den upp längs lårets in och utsida. Var noga med att undvika att vika eller skrynkla tejpen.

Steg 8

Ta bort skyddsremsan på förankringarna och fäst även dem mot huden helt utan stretch. 

Steg 8 - tejpa ett instabilt knä med kinesiologitejp

Steg 9

Gnugga över all den applicerade tejpen med handen eller den avtagna skyddsremsan för att hjälpa till att aktivera limmet och öka häftkraften för att hjälpa tejpen sitta bättre och längre.

färdigtejpat knä  med d3 kinesiologitejp

Tips från coachen

  • d3 Kinesiotejp är latexfri och hypoallergen, vilket innebär att oönskade reaktioner på huden är mycket sällsynta och tejpen kan bäras dag efter dag.
  • Undvik att tejpa på våt, hårig eller kraftigt återfuktad hud, eftersom detta kan påverka vidhäftande egenskaper.
  • Klipp med vassa saxar eller tejpsaxar för att undvika fransning. Runda av kanterna på tejpändarna med sax för att hjälpa till att förhindra att tejpen skalas bort från huden genom nötning.
  • d3 K-tejpen fäster bäst när den appliceras direkt på huden.
  • K-tejpen är stretchig och designad för att röra sig och reagera som ett andra hudskikt.
  • Försök hantera och placera tejpen försiktigt och undvik att röra vid den klisterhäftiga sidan av tejpen så mycket som möjligt.
  • Förankringsremsorna, i varje ände av tejpen, bör alltid appliceras utan sträckning.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Hitta produkterna att tejpa med

Sporttejp

Sporttejp är en stark, elastisk tejp som används för att stödja och... 

1 av 3