Lär dig tejpa plantar fasciit med d3tape

Behandla plantar fasciit

Plantar fasciit är en smärtsamma tillstånd som påverkar fotens plantar fascia, ett band av vävnad som sträcker sig från hälen till tårna. Plantar fasciit orsakas oftast av överbelastning av foten och kan leda till svår smärta i foten, särskilt i hälen. Behandlingen av plantar fasciit innefattar ofta vila, smärtlindring och fysioterapi.

Vad är plantar fasciit?

Plantar fasciit är en smärtsamma tillstånd som påverkar fotens plantar fascia, ett band av vävnad som sträcker sig från hälen till tårna.

Smärtan uppstår när plantar fascian, en stark bindväv i foten, blir irriterad och inflammerad. Plantar fasciit är en av de vanligaste orsakerna till smärta i foten och är vanligare hos människor över 40 år. Plantar fasciit är vanligtvis en resultat av överansträngning av foten, och smärtan är oftast mest intensiv under de första stegen på morgonen.

Hur behandlas plantar fasciit?

Behandlingen av plantar fasciit innefattar ofta vila, smärtlindring och fysioterapi. I de flesta fall lindras smärtan av dessa åtgärder, men i svårare fall kan kirurgi vara nödvändigt.

Om du tejpar din plantar fasciit kan det dels avhjälpa smärtan och påskynda läkningen genom att hjälp kroppens naturliga läkningsförmåga på vägen.

Tejpa plantar fasciit med Rigid Strapping Tape

Nedan lär du dig hur du kan tejpa din plantar fasciit med d3Tape Rigid. Fördelen med Rigid Strapping Tape är att den inte är elastisk och den har ett starkt zinkoxidklister som hjälper till att hålla tejpen på plats även under dagens alla aktiviteter och träning. Hitta Rigidtejp här 

Tejpa Plantar Fasciit med kinesiotejp

Du kan även använda kinesiotejp för att tejpa din Plantar Fasciit. Fördelen med kinesiotejpen är att tejpen kan sitta kvar och lindra smärtan under flera dagar, genom duschar och träningar. Detta tack vare att tejpen andas och torkar snabbt.

John Gibbons visar här hur du kan tejpa med kinesiologitejpen. d3Tape Kinesiologitejp är väldrens första 6metersrulle vilket gör att du enkelt klipper remsor efter ditt behov. Tejpen finns tillgänglig i många snygga färger. Läs mer om tejpen här!  
 
Vad orsakar plantar fasciit?

Plantar fasciit orsakas oftast av en överbelastning av fotens plantar fascia, en stark bandstruktur som går från hälbenet till tårna. Överbelastning av plantarfascian kan bero på många olika saker, inklusive:

- För lite stöd i skorna

- För mycket stöt mot hälarna, till exempel vid löpning

- För mycket vikt på foten

- Stående eller gående på hårt underlag

- Plötsliga rörelser eller skada från till exempel vid idrott

Det finns också en del personer som är mer benägna att få plantar fasciit på grund av anatomiska faktorer, till exempel:

- En smal fot

- En hög hålfot

- Plattfot

Hur behandlas plantar fasciit?

Plantar fasciit är en smärtsam tillstånd som uppstår när plantar fascia, en band av bindväv som sträcker sig från hälbenet till tårna, blir irriterad eller inflammerad. 

Det finns flera olika behandlingsmetoder för plantar fasciit, och det är viktigt att välja en som passar just dina behov. Behandlingen kan innebära användning av smärtstillande medel eller antiinflammatoriska medel, fysioterapi, stretching och styrketräning av foten, användning av ortopediska inlägg osv.

Vilka övningar kan jag göra för att förebygga plantar fasciit?

Det finns ett antal olika övningar som du kan göra för att förebygga plantar fasciit. Dessa inkluderar:

  1. Stretching av foten och vaden. Detta hjälper till att öka rörligheten i fotleden och minskar risken för att plantar fasciit ska utvecklas.
  2. Styrketräning av foten och vaden. Detta hjälper till att stärka de muskler och senor som stödjer fotleden. Det minskar också risken för att plantar fasciit ska utvecklas.
  3. Massage av foten och vaden. Detta hjälper till att öka blodcirkulationen i området och kan lindra smärta och inflammation.
  4. Användning av is eller kallt vatten. Detta hjälper till att lindra smärta och inflammation.
  5. Användning av ortopediska inlägg eller fotstöd. Detta hjälper till att förebygga belastning av foten och minskar risken för att plantar fasciit ska utvecklas.

Kan plantar fasciit bli värre?

Ja, det är möjligt att plantar fasciit kan bli värre. Om du inte tar hand om det kan det leda till allvarliga smärtor och svårigheter att gå. Det är därför viktigt att du söker vård och behandlar smärtan så snart som möjligt. Går det inte över eller blir värre rekommenderar vi alltid att du uppsöker vård.

Använd tejp för att behandla plantar fasciit

Tejpning är en effektiv behandlingsmetod för plantar fasciit. Tejpning hjälper till att stödja foten och minskar belastningen på plantar fascia. Det finns olika sätt att tejpa för plantar fasciit. Sök råd hos en läkare eller fysioterapeut för att hitta den tejpning som passar dig bäst. Du kan även testa dig fram med hjälp av video och instruktioner.Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Hitta produkterna att tejpa med

Sporttejp

Sporttejp är en stark, elastisk tejp som används för att stödja och... 

1 av 3